Blog: Estefania Zapata

24 de octubre de 2011

Ciències Socials: 14 d'octubre del 2011

Idees a destacar de la sessió

La sessió d’avui ha estat molt entretinguda i, des del seu començament, ha atret l’atenció de tot l’alumnat. Això és així perquè la Pilar l’ha iniciada amb l’explicació d’un conte, “El cargol treu banya”. Un cop explicat, la Pilar ha volgut destacar aquells aspectes del conte que cal tenir presents alhora d’explicar-lo a un públic infantil. Entenem per conte una manera entenedora d’aprendre conceptes contextualitzats als infants. Per aquest motiu cobren tanta importància els aspectes dels quals s’ha de tenir cura per tal d’aconseguir els objectius que, com a futurs/es mestres ens proposem durant la realització d’aquesta tasca. Així, un cop explicat el conte ( fent ús de suport d’imatges visuals que permetien un millor seguiment de la història del cargol que la Pilar ens explicava), hem analitzat a través d’una graella els criteris d’avaluació següents:
§  Vocabulari
§  Ritme, entonació i emoció
§  Vocalització
§  Mirada
§  Gesticulació
§  Silencis
§  Expressivitat
§  Captació de l’atenció i de la participació
§  Obertura i tancament del conte
§  Creació de clímax
§  Comunicació del valor social que transmet el conte
§  Anticipacions
§  Ambientació
§  Context curricular
§  Avaluació del procés
§  Avaluació dels resultats
§  Avaluació de les propostes de millora
Entre tots aquests ítems m’agradaria destacar els que fan referència a l’obertura i tancament del conte. Personalment, sabia de la importància dels contes a l’etapa infantil, ja que en d’altres assignatures ja vàrem tractar aquests aspectes (Llengua castellana, curs 2010/11). No obstant això, m’he adonat de la importància d’aquests dos grans moments en l’explicació dels contes. Pel que fa a l’obertura del conte, en aquest cas, la Pilar ens ha fet participar activament a tots des del seu inici perquè ens concentrem. Així, tots hem hagut de simular les banyes del cargol. Ha sigut molt divertit i, tal i com pretenia, ha captat la nostra atenció. Com ha aclarit posteriorment, cal captar l’atenció de tots els nens i nenes perquè es concentrin, de manera que si tothom se sent partícip i respecta les normes establertes, l’activitat que duem a terme funcionarà. D’altra banda, pel que fa al tancament del conte, cal que l’infant reculli i guardi el conte a la memòria, i això és possible amb mètodes com el que ha fet servir la Pilar, promovent aquesta tendra abraçada que tots recordarem.
Un cop reflexionats aquests aspectes, vull destacar una idea que crec hem de tenir en compte tots els que volem exercir la tasca de mestres d’educació infantil i que lliga amb la definició de conte que expresso a l’inici del meu comentari: els contes ens ajuden a reflectir i conscienciar els infants sobre valors socials, sense els quals és impossible treballar la sostenibilitat Així, l’acte de generositat del cargol que ens ha explicat la Pilar,representa alhora un acte de sostenibilitat. D’aquí la importància dels contes en aquestes edats.

La sessió d'avui m'ha provocat alguna pregunta?


Algunes de les preguntes que m’ha provocat la sessió d’avui són les següents:
Fins a quina etapa els contes es poden utilitzar com a recurs didàctic en la conscienciació de valors socials? L’etapa primària també és receptora d’aquests objectius a través de la selecció de temàtiques adequades?

Ampliació de les idees

Per tal d’ampliar les idees tractades a la sessió d’avui, vull fer esment en primer lloc, a un article present al Diari de Balears, la referència del qual és la següent:
Mir,A, (2010, juny 9). La potencia dels contes com a recurs didàctic. Diari de Balears. Recuperat el 18 d’octubre de 2011 de http://dbalears.cat/actualitat/ara/la-potencia-dels-contes-com-a-recurs-didactic.html.

Així, en aquest article, l’autor reconeix com avui dia els contes són instruments oblidats en l’educació dels infants, oblidant-se la societat de les immenses virtuts que incorporen aquests relats. Explica que, a més de la important funció d’apropar En caché  - Similareals infants a l'hàbit de la lectura d'una manera amena i divertida, la màxima virtut d’aquesta pràctica recau en la transmissió de valors:
“ La importància de la solidaritat, del treball en grup, de l'amistat, del compromís per les causes justes o la fidelitat són idees que es poden inculcar a través d'un conte d'una manera fàcil i divertida” (Mir, 2010).
A més, l’autor parla de la importància d’alguns dels criteris d’avaluació tractats avui a la sessió, necessaris per a una correcta explicació del conte per part de l’adult i que motivin l’assoliment dels objectius que ens proposem. Així, explica que com el relat ha de ser ben dominat pel narrador, amb un llenguatge adaptat al nivell del receptor, fent ús de frases senzilles. També explica la importància de les pauses i l’entonació com a instruments que poden ajudar a mantenir l'emoció i l'atenció dels infants, així com els gestos que incideixen, com diu, certes dosis d'entusiasme i interès per allò que s'està contant.

En segon lloc, i atenent als recursos didàctic electrònics que ens poden ser útils en la professió docent, m’agradaria esmentar la pàgina web  http://www.edu365.cat/ que ofereix en el seu espai reculls de contes com Qui té por d’en Jan, en el que s’explica la història d’un elefant que és atemoritzat per un lleó que no para d’espantar-lo. Quan el pobre elefant es fa gran, aquest espanta al lleó i el tira a l’aigua. En aquest moment riuen tots dos i es fan amics per sempre més. Aquest conte transmet, per tant, valors com el respecte als altres, la solidaritat i l’amistat. Permet escoltar un narrador que utilitza un llenguatge entenedor i una entonació molt apropiada per infants de l’etapa infantil, amb il·lustracions molt divertides.

Finalment, adjunto el següent vídeo sobre un una iniciativa per explicar contes ambientals i formar i sensibilitzar així en temes mediambientals jugant. Aquest és l’objectiu que es proposen els alumnes del cicle formatiu de l´IES Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, elaborant uns contes amb temàtica mediambiental, per explicar als nens i nenes dels dos col·legis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant: l’Escola Mestral i L’Escola Valdelors. Els contes ambientals, com vàrem tractar a les sessions de Didàctica del Coneixement del Medi Natural, són eines importants per a l’ensenyament i l’aprenentatge de l’àrea de descoberta de l’entorn i transmeten valors als infants per la sostenibilitat.




M’agradaria concloure aquest apartat establint la relació de la temàtica tractada avui amb la sortida al Centre d’Educació Ambiental Can Coll, en el que vàrem representar un conte que es transmetia valors com el respecte a la diversitat animal del bosc i es conscienciava sobre la repercussió de l’acció humana al bosc.

Imatge o dibuix que expressi la idea central de la sessió


La imatge que represento a continuació correspon al títol del conte que, conjuntament amb el meu equip de treball, “les Dunes”, explicarem durant la següent sessió de seminari. Tenim al davant un gran repte: aconseguir captar l’atenció del nostre públic fent un bon ús dels elements analitzats avui a la sessió magistral.

No hay comentarios:

Publicar un comentario